(Megjegyzem, a blog tartalma az egyéni értékrendemet követi, ennek megfelelően abszolút szubjektív. A leírtakra hivatkozás, vagy az által történő cselekvés esetén, mindenki mérlegeljen élethelyzetének, kilátásainak tükrében!)
„Az ember munkájában fejezi ki és választja ki önmagát.” – (Karol Wojtyla) II. János Pál pápa

Te döntöd el, milyen lap leszel a pakliban!

2010. december 26., vasárnap

Miert jo, ha faj? Miert, jo ha faj?

Minden elöleny eseteben a leghatekonyabb tapasztalasi es tanulasi folyamat, a fajdalomra adott reakcio es emlekezet.
Ha megtanultuk, hogy valam fajdlmas volt egyszer az eletben, azzal ovatosan jatszunk vagy eppen sehogy.
De vajon nyerünk vagy veszitünk azzal, ha tudatosan kerüljük a fajdalmat?
Egyreszt nyerünk. Megpedig fajdalom-mentesseget. Es mit veszitünk?
Valojaban mindent, ami az ösztönünkön tulmutat, azaz az emberi mivoltunkat.
Hiszen az embert nem az eszközhasznalat, gondolkodas es beszed különbözteti meg es emeli ki az allatvilagbol - mint ahogyan azt tapasztalatok hijan, elmeleti sikon koborlo tudosok papirra vetettek - hanem az ösztönk tudattal törtenö felülirasa.
Nincs mas elöleny a Földön, amely kepes lenne felelmet, agressziojat, ehseget, szexualis vagyat, fajdalmat, alvasat tudattal kontrollalni vagy teljes mertekben megvaltoztatni.
A fajdalomra törtenö reakcio tehat egy ösztön - megpedig a legerösebbek közül valo - amelyet kepesek vagyunk befolyas alatt tartani, illetve elnyomni.
Azzal, ha felülemelkedünk a fajdalmon, olyan erzesvilagokba nyerhetünk betekintest, amelyekröl eddig fogalmunk sem volt. Nem a fajdalomerzet tenyere gondolok, hanem, hogy mennyire mas minösegben eljük meg a fajdalommentes idöszakokat a kesöbbiekben. Sokkal inkabb megbecsült es szebb percek, orak, napok, evek es elet var rank, mint ha nem ismertük volna meg a fajdalom vilagat.
A fajdalomerzet treningezhetö es a fajdalom valojaban edzes, amelynek letezik fizikalis, lelki es erzelmi fajtaja.
Mindharom trenirozhato, megis legtöbben csupan a fizikai fajdalmat tudjak ertelmezni magukban. Pedig a lelki es erzelmi fajdalom hosszantartobb es mellyebb zonakat erint.
A fajdalom es annak edzese hatasara az ember megtanul objektiven ertekelni, megtanulja, hogy nem serthetetlen, es megtanulja az empatiat mas fajdalmat erzö emberekkel kapcsolatban.
Az is igaz, hogy a fajdalom erösebbe tesz, de ez az erö csakis akkor ad hozza a boldogsagunkhoz, ha mas emberek fajdalmanak enyhitesere vagy megszüntetesere hasznaljuk.
A fajdalomra soha nem szabad ugy gondolni, mint a szükseges rosszra! Ugy kell kezelni, mint a johoz vezetö göröngyös ut!
Hadd fajjon!
:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése